Pelin yhteenveto

Aloitussivu

Peli on latautunut kun Start-painike näkyy kokonaisena. Aloita peli painamalla painiketta. Näet ensin esittelyn ja lyhyen kuvauksen pelistä. Tältä sivulta pääset myös opettajan ohjeeseen tai voit hypätä intron yli.

Aloita peli

Valitse, luotko uuden pelin vai liitytkö jonkun toisen luomaan peliin.

Uusi peli

Anna pelillesi nimi. Keksi salasana ja päätä, montako pelaajaa (tietokonetta) peliisi osallistuu (2-6). Kun olet luonut pelin, kerro pelikavereillesi, mihin peliin heidän pitäisi liittyä ja mikä on pelin salasana.

Liity peliin

Valitse peli, johon sinulla on salasana. Valitse kohta Liity peliin…

Liity peliin - kirjaudu sisään

Kirjoita pelin salasana ja valitse OK. Salasanan saat pelaajalta, joka on luonut pelin. Tämän jälkeen järjestelmä jakaa peleille maat.

Anna maallesi nimi

Tässä päätetään maalle nimi. Sen jälkeen näet lyhyen kuvauksen pelin kulusta.

Apuvalikko

Apuvalikossa saat ohjeita peliin. Näet ohjeita odottaessasi muiden pelaajien liittymistä peliin. Voit koska tahansa ottaa apuvalikon esiin valitsemalla kysymysmerkkipainikkeen oikeasta yläkulmasta.

Tietoa maasta – Pelijakso

Ennen jokaista pelijaksoa (menneisyys, nykyisyys, tulevaisuus) maasi esitellään. Saat tietoosi käytettävissä olevan ajan, asukasluvun ja mitä energialähteitä sinulla on käytettävissäsi.

Pelijakso

Tehtävänäsi on pitää maan energiahuolto tasapainossa (vihreä alue säätimessä) ja samanaikaisesti pitää huolta ympäristöstä ja käytettävissä olevasta budjetista.

Pelijakso - Katastrofi

Kolmannen pelijakson aikana jossain maassa voi tapahtua katastrofi. Katastrofeja on erilaisia eri maissa ja ne tapahtuvat sattumanvaraisesti. Katastrofi saattaa vaikuttaa sekä ympäristöön että energiantuotantoon negatiivisesti.

Maasi energiahuolto

Säätimistä näet, miten olet onnistunut maasi energianhuollossa, budjetissa ja ympäristövaikutuksissa.

Tilanne pelissä (pelin nimi)

Näet maiden välisen tilanteen tällä pelikierroksella. Huomaa, että yhtään pistettä ei ole vielä jaettu, pisteet jaetaan vasta markkinakierroksen jälkeen.

Markkinat

Voit korjata maasi energiatasapainoa myymällä tai ostamalla energiaa riippuen siitä, onko sinulla yli- vai alijäämää. Olet myös riippuvainen vastapelaajiesi kysynnästä ja tarjonnasta.

Näin onnistuit

Tästä näet, kuinka hyvin onnistuit ostamaan tai myymään sähköä.

Tulos (pelin nimi) – kierros 1 (2 ja 3)

Nyt jaetaan kierroksen pisteet. Näet myös, miten pisteet jaetaan kaikkien peliin osallistuvien kesken.

Lopputulos pelissä (pelin nimi)

Tässä näet pelin lopulliset pisteet. Voit valita muita mukana olleita maita nähdäksesi yksityiskohtaiset tiedot joka kierrokselta.

Lopputulokset maittain

Yksittäisen maan kohdalta näet lopputuloksen kierroksittain.